Bringabutik - Kerékpár szaküzlet és szerviz

Bringabutik - Kerékpár szaküzlet és szerviz

Fitness Blog

Fitness - a kezdeti lépésektől az edzéstervig. Kezdőknek, újrakezdőknek, és a sportolás gondolatával - egyelőre - elméletben foglalkozóknak.

Legutolsó hozzászólások

  • zft: Nem semmi! Kb. 200 kg különbség van a két kép között. (2011.12.23. 19:04) Példakép - 186 kg fogyás
  • organikusviselet: Nem kötözködni szeretnék de kutatók azt mondják hogy HIIT azaz magas intenzitású rövid idő interva... (2011.10.06. 16:27) Hogyan NE égjünk be a zsírégetéssel?
  • organikusviselet: Nagyon jó cikk. Én minden reggelt köles joghurtal kezdek, de leht hogy tényleg jobb volna csak gyü... (2011.10.06. 16:14) Organikus táplálkozás
  • Pál a postoló: Egyetértek. 12 éve bringázok, versenyszerűen is űztem a dolgot. Mégis, amikor elmentem életem első... (2010.02.04. 10:18) Spinning 1
  • Kalokagathia: Tisztelt Astoria Fitness! Ezt a blogbejegyzést úgy, ahogy van, ki kellene törölni, vagy pedig a v... (2010.01.03. 12:07) A világ legerősebb gyereke - Strongest Kid in the World

Címkék

Címkefelhő

Innen néztek ránk

free counters

Online

Ajánlott böngésző

Opera, the fastest and most secure web browser

A férfi test

2009.09.13. 12:32 :: Fitness Blog

Megosztás


Bár köztudott nézet, hogy mindenki egy veleszületett testalkattal születik, mindenki számára van lehetőség az adott külalak formálására, tökéletesítésére - a normalitás keretein belül. (Bár a jelenkori doppingbotrányok és indokolatlan halálesetek arra engednek következtetni, hogy sokszor a normalitás keretein túl is).
 
Azért, hogy szakmai szempontból is precízen meg tudjuk határozni az egyéni különbségeket az emberek külső megjelenésében, már az 1930-as években William H. Sheldon osztályozta a testtípusokat. Kutatásai nyomán Sheldon az embereket 3 testépítő csoportba sorolta, ezek az ún. szomatotípusok.
 
Egyetlen embert sem lehet 100%-osan egy csoportba sorolni, sokkal inkább arról van szó, hogy mindenkinél ezek a típusok különböző jegyei keverednek. Többnyire elmondható, hogy a következőkben bemutatott testtípusokból kettő keveredik egymással. Így ha önmagunkat vagy másokat szeretnénk osztályozni megállapíthatjuk, hogy az egyik domináns jegy keveredik a szekunder típus kevésbé jellegzetes jegyeivel.
 
 
 
Az ektomorf ember szikár, vékony testalkatú, kevés testzsírral és kevés izomtömeggel rendelkezik. Nehéz számára izmot fejleszteni és gyors anyagcseréje miatt sokat ehet anélkül, hogy hízna. Végtagjai többnyire hosszúak, mellkasa keskeny és hosszúkás, izomzata úgyszintén.
 
 
A mezomorf típusú ember rendelkezik a legjobb genetikai feltételekkel az izomfejlesztéshez. Elég ha csak ránéz a súlyzókra és már nőnek is az izmai. Nagy és széles a mellkasa, jellegzetesen V-alakú, azaz a vállszélessége és a derékbősége nagyon jól aránylik egymáshoz.

 
Az endomorf típusú ember könnyen hízik, sajnos nem minden esetben az izomtömege nő. Lassú anyagcseréje miatt figyelni kell, hogy ne hízzon el. Izomzata inkább puha, csípője széles és többnyire keres a fejformája, arca. Hajlamos a zsírraktározásra, amely beborítja az izomzatát. Az endomorf számára nehezebb a zsírégetés, az edzés és a táplálkozás tekintetében különös figyelemre van szüksége.
 
 
 
Láthatjuk, hogy az anatómiai különbségek önmagukért beszélnek, bizonyosan mindenki hamar képes besorolni magát a megfelelő típus jellemzői alapján.
 
Lényeges, hogy ezen információk nem diszkriminatív jellegűek és korántsem arra irányulnak, hogy valaki kibúvót keressen az életmód-változtatás alól – amennyiben szükségét érzi – rálegyintve: "én ilyen alkat vagyok, fölösleges a mozgás a diéta stb."
 
Sőt mindenkit inkább arra buzdítok, hogy merítsen erőt bármiféle tudásból, egyéni jellegzetességeiből, legyen rá büszke, kovácsoljon előnyt, merjen hinni abban, hogy bár "ki nem bújhatunk a bőrünkből", azért bármi lehetséges, amit igazán akarunk és teszünk érte.
 
Amikor a Fitness Company-nál tanultam a személyi edzés és sportoktatás tudományát, nagyon tetszett a következő idézet:
 
"Mike Mentzer, az egykori világbajnok,  1979. évi Mr. Olimpia 2. helyezettje és a Heavy Duty edzésfilozófia megalapítója azt állítja, hogy 100ezer (!) normál férfi közül kb. húszat találunk, akinek rendkívül jó fizikai adottsága van a testépítéshez. Mentzer szerint a 20 genetikailag alkalmas sportoló közül csak 5 rendelkezik a megfelelő pszichológiai beállítottsággal, amely lehetővé teszi számukra, hogy lehetőségeiket teljesen kiaknázzák. De közülük mindössze csak egynek fog sikerülni, mivel ő rendelkezik a legnagyobb figyelemmel és a legnagyobb becsvággyal."
 
Azt gondolom, nagyon sok minden függ a hittől és az uralkodó lelkesedéstől és szenvedélytől; ezek azok az egyéni motívumok, melyek eleve determinálhatják, hogy ki-ki mennyire sikeres abban, amit el szeretne érni. 
 
Az edzéshez szükséges többi hozzávalót megtalálod az Astoria Fitness Centerben. 
 
 
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: ektomorf william h sheldon szomatotípusok mezomorf endomorf mike mentzer a férfi test

Bringabutik - Kerékpár szaküzlet és szerviz

A bejegyzés trackback címe:

https://astoriafitness.blog.hu/api/trackback/id/tr151378848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása