Bringabutik - Kerékpár szaküzlet és szerviz

Fitness Blog

Fitness - a kezdeti lépésektől az edzéstervig. Kezdőknek, újrakezdőknek, és a sportolás gondolatával - egyelőre - elméletben foglalkozóknak.

Legutolsó hozzászólások

  • zft: Nem semmi! Kb. 200 kg különbség van a két kép között. (2011.12.23. 19:04) Példakép - 186 kg fogyás
  • organikusviselet: Nem kötözködni szeretnék de kutatók azt mondják hogy HIIT azaz magas intenzitású rövid idő interva... (2011.10.06. 16:27) Hogyan NE égjünk be a zsírégetéssel?
  • organikusviselet: Nagyon jó cikk. Én minden reggelt köles joghurtal kezdek, de leht hogy tényleg jobb volna csak gyü... (2011.10.06. 16:14) Organikus táplálkozás
  • Pál a postoló: Egyetértek. 12 éve bringázok, versenyszerűen is űztem a dolgot. Mégis, amikor elmentem életem első... (2010.02.04. 10:18) Spinning 1
  • Kalokagathia: Tisztelt Astoria Fitness! Ezt a blogbejegyzést úgy, ahogy van, ki kellene törölni, vagy pedig a v... (2010.01.03. 12:07) A világ legerősebb gyereke - Strongest Kid in the World

Címkék

Címkefelhő

Innen néztek ránk

free counters

Online

Ajánlott böngésző

Opera, the fastest and most secure web browser

Organikus táplálkozás

2009.02.10. 10:10 :: Fitness Blog

Megosztás

 

Életminőségünk egyik legfontosabb meghatározója: mit és hogyan eszünk. Kissé furcsán hangozhat, de ahogyan és amit eszünk, azzá válunk, olyan emberekké. Ez az egyik legősibb létfenntartó emberi-állati ösztönünk: az evés. És nemcsak fizikai, lelki is. Egy ember egész világnézete, az élethez való hozzáállása fülöncsíphető hamar: nézd meg, hogyan eszik. Biztos mindenki érzett már lelki éhséget, ezt nem kell magyarázni. Így elgondolkodtató az a tény, hogy az érzelmeink is nagyban befolyásolják táplálkozási szokásainkat és viszont. Máshogy érezzük magunkat az egyik, vagy másikfajta étel elfogyasztása után.

Ha például állandóan sietve eszünk, akkor:

1. nem rágjuk össze az ételt, sokkal többet eszünk, mint amennyire szükségünk van, és ez a gyomrunkat is megterheli az évek során. Alaposabban kell rágni, hogy fogaink is hosszú életűek legyenek.

2. az az érzelmi állapot, amelyben étkezünk, az egész emésztésünket befolyásolja. Ha habzsolunk, testünk azt az izgatott, felfokozott információt kapja, hogy húha, itt aztán raktározni kell. Nincs idő! Így azok is túlsúlyra tehetnek szert, akik egész nap csak egyszer esznek, leginkább este, lefekvés előtt.

3. vizsgáljuk meg magunkat: ahogyan eszünk, úgy állunk az élet dolgaihoz is. Ahhoz, hogy eljussunk oda: saját egészségünk és jobblétünk érdekében (vagy ne adj’ Isten egy betegség, vagy tünet miatt) életmódot változtatunk, bizony nagy önismeretre van szükség. Ez óriási feladat, elszántságot és kitartást kíván. Azt azonban tudnunk kell, hogy szokásaink - így persze étkezési szokásaink is - többnyire beidegződések, automatikusan végezzük. Szenteljünk figyelmet önmagunknak és a lassabb, nyugodt étkezésnek. Próbáljunk jó dolgokra gondolni evés közben, és ne a következő elvégzendő feladatunkon agyaljunk. Élvezzük az evést! Érezzünk ízeket! Vajon miért tartalmaznak jelenkori élelmiszereink annyi ízfokozót? Mert gyorsan eszünk. És az íznek azonnal ütnie kell, itt a fogyasztói társadalom közepén. Hol van az a mámoros érzés, mikor gyerekkorunkban egy forró nyári napon ültünk a cseresznyefa tetején egy nejlonzacskóval… és éreztük a napsütötte, ragyogó piros cserkó levét és ízét, ahogyan szétpattan a fogaink között. Majd mikor már majdnem szétdurrantunk a friss gyümölcstől, a zacskóba is került néhány szem…


ORGANIKUS TÁPLÁLKOZÁS


Az emberi szervezet egy tökéletes, öngyógyító, öntisztító „gépezet”, s kiváló önálló működését a HELYES, ORGANIKUS TÁPLÁLKOZÁSSAL tudjuk a legjobban segíteni.

REGGELI:

05-10 óra között: gyümölcs= frissít

Testünk ebben az időszakban tisztítja önmagát. Felesleges kalóriadús reggelivel terhelni szervezetünket, hiszen az éjszakai pihenés után, reggel a legtöbb az energiánk. Így lehetőleg délig csak gyümölcsöt fogyasszunk, vagy frissen facsart gyümölcslevet (ami a facsarás után 20 percig őrzi meg maximálisan a vitamintartalmát), és igyunk legalább 0,5-1 liter folyadékot (szénsavmentes ásványvíz, szűrt víz, gyógytea).

TÍZÓRAI:

11 óra körül: gabona= táplál

Ebben a napszakban legjobb a különböző gabonafélék fogyasztása. Lehetőleg a teljes kiőrlésű rozs, illetve durumtészta, kenyér, köles, bulgur, hajdina a legegészségesebb és laktató! Fogyaszthatunk tízóraira müzlit is, szendvicset.

EBÉD:

13-14 óra körül: szabadon választott

Tészták, húsok, húspótlók, köretek, barnarizs, jázminrizs. Ha szereted a húst, válaszd mindig a fóliában, roston sült vagy párolt, grillezett húsokat.

VACSORA:

17-18 óra körül: zöldség= tisztít

Ekkor a legjobb a különböző zöldségek fogyasztása nyersen, salátaként, vagy akár főzelék, leves formájában.

LEFEKVÉS ELŐTT:

(Ha a szálkásítás, tehát a zsírmentes izomzat megszerzése az elsődleges szempont, akkor helyettesítsd ezt az étkezést protein(fehérje)-turmix-szal.)

1 natúr joghurt/kefír, benne 2 kiskanál búzakorpa, ízesítheted 1 kiskanál dzsemmel, mézzel. Megdagad, elveszi az éhségérzetet, nagyon egészséges, s reggelre kitisztítja a beleket.


 

Ha az elején, illetve az eddig megszokott táplálkozási szokások, étkek után nehéz is áttérni erre a szemléletmódra, hidd el, megéri. 1-2 hét után a szervezet beáll erre a ritmusra, főleg, ha az időpontokat körülbelül (+ - fél óra) tartani tudod. Elképesztő változásokat észlelsz magadon. A közérzeted jobb lesz, hatalmas energia szabadul fel, ami segít a mindennapokban való helytállásban. Több dolgot tudunk elvégezni ugyanannyi idő alatt, kevésbé fáradunk el.

A hús és tojás időleges, vagy végleges elhagyásával különböző krónikus, heveny betegségek tűnnek el nyomtalanul: bőrbetegségek, allergia, asztma szűnik meg minden átmenet nélkül. Nem beszélve arról, hogy megnő az immunrendszer ellenállóképessége a különböző fertőzések, betegségek ellen, szebb lesz a bőr, tisztább a tekintet.

Heti/havi egy alkalommal, vagy akár félévente egyszer, egy napon át (24-36 óra, pl. lefekvéstől másnap lefekvésig vagy harmadnap reggelig) érdemes böjtölni, tehát 1 napig csak szénsavmentes ásványvizet és tisztító gyógyteakeveréket fogyasztani (kb. 3,5-4 liter). Az ember napi víz-szükséglete (az egyéb folyadékok nem számítanak bele a folyadékfogyasztásba, pl.: üdítők, szénsavas-, vagy szénsavmentes kóla, az alkohol és a kávé folyadékot von el a szervezettől) 2-2,5 liter, sportoláskor 3 liter minimum.

Remélem, kedvet és erőt merítesz ebből a pár sorból, s motivál annyira, hogy legalább kipróbáld a saját egészséged és szépséged érdekében. Testünk azzá válik, amit megeszünk. Nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért kell ennünk, hogy éljünk, s nem mindegy hogyan élünk. Ne mondd, hogy nincs időd odafigyelni a táplálkozásra. Ha már magadra sincs időd, mire van?! A saját életedben Te vagy a főszereplő! Ne feledd: Testünk EGY életre szól!



 


2 komment

Címkék: étrend organikus táplálkozás

A bejegyzés trackback címe:

https://astoriafitness.blog.hu/api/trackback/id/tr8934205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Situation 2010.05.14. 10:25:53

Hello Én is elkezdtem ezt a táplálkozást azt szeretném kérdezni hogy edzés után kell-e fehérjét bevinni vagy csak lefekvés előtt??
A választ előre is köszönöm!

organikusviselet · http://organikusviselet.blog.hu/ 2011.10.06. 16:14:18

Nagyon jó cikk. Én minden reggelt köles joghurtal kezdek, de leht hogy tényleg jobb volna csak gyümölcsöt enni, de nekem ez valahogy megfordult reggel joghurt 10-fél 11 körül alma vagy vmilyen gyümölcs. Igazából nehéz a munkahelyen a köles dolgot megoldani, de persze mindent meglehet. A recept a joghurtal és a búzakorpávala fehérje turmix megfelelője? Nagyon érdekelne. Köszi
süti beállítások módosítása