Fitness Blog

Fitness - a kezdeti lépésektől az edzéstervig. Kezdőknek, újrakezdőknek, és a sportolás gondolatával - egyelőre - elméletben foglalkozóknak.

Legutolsó hozzászólások

  • zft: Nem semmi! Kb. 200 kg különbség van a két kép között. (2011.12.23. 19:04) Példakép - 186 kg fogyás
  • organikusviselet: Nem kötözködni szeretnék de kutatók azt mondják hogy HIIT azaz magas intenzitású rövid idő interva... (2011.10.06. 16:27) Hogyan NE égjünk be a zsírégetéssel?
  • organikusviselet: Nagyon jó cikk. Én minden reggelt köles joghurtal kezdek, de leht hogy tényleg jobb volna csak gyü... (2011.10.06. 16:14) Organikus táplálkozás
  • Pál a postoló: Egyetértek. 12 éve bringázok, versenyszerűen is űztem a dolgot. Mégis, amikor elmentem életem első... (2010.02.04. 10:18) Spinning 1
  • Kalokagathia: Tisztelt Astoria Fitness! Ezt a blogbejegyzést úgy, ahogy van, ki kellene törölni, vagy pedig a v... (2010.01.03. 12:07) A világ legerősebb gyereke - Strongest Kid in the World

Címkék

Címkefelhő

Innen néztek ránk

free counters

Online

Ajánlott böngésző

Opera, the fastest and most secure web browser

Hogyan NE égjünk be a zsírégetéssel?

2009.03.03. 15:24 :: Fitness Blog

Megosztás

 

Szervezetünk csak zsír formájában tud hosszú távon energiát raktározni.

 
Ez két esetben fordulhat elő:
 
  1. Napközben keveset eszel, de este bepótolod:

    Egész nap rohansz, menet közben bekapsz egy-két falatot, mert nincs időd, helyt kell állni minden fronton. Mikor este hazaérsz, egy kiadós vacsorával adsz az érzésnek, aztán durr be az ágyba.

    Mi történik ilyenkor?

    A test nem kap elegendő mennyiségű és minőségű táplálékot, így raktározni kezd. Mivel ritkán kap energiát, így lelassul az anyagcsere. Megjelennek a makacs zsírpárnák itt-ott. Azért makacs, mert a test ragaszkodik hozzá, hiszen hiánytáplálkozást folytatsz, és testünk hosszú távra tervez.

    (Hányszor hallottam már az évek alatt, hogy: „Nem is értem miért ekkora a hasam/fenekem/combom, alig eszem valamit… és még hetente kétszer biciklizem 20 percet is…”)

  2. Túl sokat eszel:

    Mert nem vagy tisztában tested valódi (életkor, nem, és fizikai aktivitás által meghatározott) energiaszükségletével, illetve ha inkább a kísértés hajt és nem az éhség, akkor ez hosszú távon elhájasodáshoz vezet.
 
  
Mi is valójában a zsírégetés?
 
A zsírégetés egy olyan anyagcsere-folyamat testünkben, amely oxigén jelenlétében megy végbe.
 
 
Mitől NEM fognak eltűnni a zsírpárnák:

  • 20 perc tili-tolitól,
  • hasazástól, meg a súlyzózástól, és
  • koplalástól, meg attól, hogy 18 óra után nem eszel.
 
 
Akkor mivel/hogyan dolgozzuk le a felesleges zsírpárnákat?
(A gyengébbek kedvéért: mitől lesz kisebb a hasunk, fenekünk, stb.?)
 
A kifejezett zsírégető munkavégzéstől.
 
 
És azt hogy a #*….  csináljam?
 
Végezz hosszú távon közepes intenzitású, aerob mozgásformát. Hosszú táv - ez a egész zsír-sztorinak a lényege.
 
 
Fontos:
 
  • Válassz olyan tempót a mozgáshoz, aminél nincs oxigénadósságod: oxigén jelenlétében tud elégni a zsír: ezt hívják aerob mozgásnak.
  • Hosszú távon kell végezni, hetente minimum 3-4-szer, mert testünkben a zsírégető folyamatok (kor, nem és edzettség függvényében) 25-30 perc után indulnak be. Előbb NEM.
 
 
Két hírem van: egy rossz és egy jó. Melyikkel kezdjem?
 
OK, legyünk túl rajta, a rossz az, hogy NEM tűnnek el a zsírpárnák akármennyire is fáj, ha nem mozgunk és a megfelelő mozgást nem egészítjük ki a zsírégetést és tisztulást, méregtelenítést támogató és felgyorsító organikus táplálkozással (ami egy életmód és nem kampány!). 
Hiába szed az ember zsírégetőt, meg agykontrollozik, meg jár cellulitisz-masszázsra 20 ezer forintokért. (Itt elnézést kérek minden cellulit-masszázst végzőtől, ez egy demonstratív mondat).
 
A jó hír pedig az, hogy a zsírégető aerob mozgásforma alapvetően könnyed, közepes intenzitású és nem megerőltető.

Akkor megfelelő a tempód, ha még tudsz beszélni mozgás közben.


A helyes táplálkozás mellé iktass be heti MINIMUM 3-4 x 45-60 perc zsírégető edzést. Ha betartod az fent leírtakat NAGYON HAMAR (1-2 héten belül) LÁTSZIK AZ EREDMÉNY.
 
 

3 komment

Címkék: edzés táplálkozás elhízás fogyás zsírégetés kardió edzés organikus táplálkozás aerob mozgás

A bejegyzés trackback címe:

https://astoriafitness.blog.hu/api/trackback/id/tr7977651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabryel 2010.05.31. 17:23:45

Kérdésem lenne a témával kapcsolatban: jelenlegi (talán hibás) ismereteim szerint a zsírégetés azért kezdődik meg kb. 30 perc mozgás után, mert addig a szervezet a vérben található cukrot használja a szükséges energia előállításához, mivel a szervezet számára a szénhidrát a legkönnyebben felhasználható erőforrás. Alvás után már 7-9 órája, hogy nem étkeztünk és a vacsora az organikus étrendnek megfelelően eleve nem kalóriadús. Alvás közben is használunk energiát. Kérdésem az lenne, hogy reggel, étkezés (gyümölcs) előtt is szükséges a 30 perc mozgás, hogy a szervezet a zsírpárnákhoz nyúljon? Előre is köszönöm a választ és az esetleges korrekciót az ismereteimben.

cyrex (törölt) 2010.08.05. 22:44:21

@Gabryel: Nagyon jó ez a cikk, pont az alapvető tévhitekre világít rá.

A reggeli éhgyomorra kardió elég kemény dolog, én ezt csak testépítőknél láttam versenydiétánál.

Én inkább azt javaslom, ha reggel akarsz edzeni, előtte legalább másfél órával dobjál be szénhidrátot pl. egy zabpelyhes tejsavóturmixot. Ha mondjuk 7kor akarsz elkezdeni edzeni, akkor kelj fel 5kor, idd meg a turmixot, aztán még alhatsz is másfél órát :)

organikusviselet · http://organikusviselet.blog.hu/ 2011.10.06. 16:27:15

Nem kötözködni szeretnék de kutatók azt mondják hogy HIIT azaz magas intenzitású rövid idő intervallummal végzett gyakorlatok sokkal jobban égetik a zsírt és gyorsítják is az anyagcsere folyamatokat. NEm beszélve arról hogy ezeket az edzések 4-30 perc között mozognak és nagyon hatásosak. Ajánlom kipróbálni mindenkinek uj izgalmas és sosem unalmas. Ha valakit érdekel nézzetek utána a bodyrock.tv-nek. Nekem megváltoztatta az életem. De figyelem a lényeg hogy abba a rövid intervallumma add bele mindened amid van különbem semmit nem ér!! Tényleg mindenkinek ajánlom elképeztő! Olvassatok utána
süti beállítások módosítása