Bringabutik - Kerékpár szaküzlet és szerviz

Fitness Blog

Fitness - a kezdeti lépésektől az edzéstervig. Kezdőknek, újrakezdőknek, és a sportolás gondolatával - egyelőre - elméletben foglalkozóknak.

Legutolsó hozzászólások

  • zft: Nem semmi! Kb. 200 kg különbség van a két kép között. (2011.12.23. 19:04) Példakép - 186 kg fogyás
  • organikusviselet: Nem kötözködni szeretnék de kutatók azt mondják hogy HIIT azaz magas intenzitású rövid idő interva... (2011.10.06. 16:27) Hogyan NE égjünk be a zsírégetéssel?
  • organikusviselet: Nagyon jó cikk. Én minden reggelt köles joghurtal kezdek, de leht hogy tényleg jobb volna csak gyü... (2011.10.06. 16:14) Organikus táplálkozás
  • Pál a postoló: Egyetértek. 12 éve bringázok, versenyszerűen is űztem a dolgot. Mégis, amikor elmentem életem első... (2010.02.04. 10:18) Spinning 1
  • Kalokagathia: Tisztelt Astoria Fitness! Ezt a blogbejegyzést úgy, ahogy van, ki kellene törölni, vagy pedig a v... (2010.01.03. 12:07) A világ legerősebb gyereke - Strongest Kid in the World

Címkék

Címkefelhő

Innen néztek ránk

free counters

Online

Ajánlott böngésző

Opera, the fastest and most secure web browser

Tévhitek és hiedelmek 7.

2009.08.05. 10:07 :: Fitness Blog

Megosztás

 

Alcím

Szálkásítás vagy izomtömeg-növelés? 2.

 

Erősen javasolt, hogy a súlyokat minden esetben egy személyi edző
állítsa be/határozza meg a sportoló számára!

 

Lássuk feketén-fehéren, mi is a különbség a szálkásítás és az izomtömeg-növekedés között:

 

 

Néhány kiegészítés a táblázathoz:

Minden sorozat- és ismétlésszám meghatározásánál az izmok működését kell alapul venni: a "mindent vagy semmit" elvet. Olyan súlyt válassz ki, amelyet az adott cél elérése érdekében használt sorozat- és ismétlésszámok szerint meg tudsz emelni. Nem többet, és nem kevesebbet.

("Érdekes", hogy a mai napig hányan kínlódnak hatalmas súlyokkal és képtelenek a gyakorlatok szabályos kivitelezésére annak a reményében, hogy a normális határon túli erőltetéstől majd növekedik az izomrostok száma.)

 

Lássuk néhány alapelvet a súlyzós edzésben.

EZEK ATTÓL FÜGGETLENÜL ÉRVÉNYESEK, HOGY SZÁLKÁSÍTÁS,
VAGY AZ
 IZOMTÖMEG-NÖVELÉSE A CÉL:

 

1.

Minden gyakorlatnak van egy:

a) kiinduló, vagy alaphelyzete,
b) egy csúcs-összehúzódási pontja,
c) végül újra visszaérkezünk az alaphelyzethez.

Az alaphelyzetet nyugodtan, összeszedetten kell felvenni, odafigyelve arra, hogy:

  • ha ülő helyzetben vagyunk akkor a derék megtámasztott legyen, 
  • ízületeket semmilyen körülmények között nem feszíthetünk vissza!

 

2.

A gyakorlatokat LASSAN, koncentráltan kell végezni, összpontosítva a visszaengedő fázisra, amely az izomfejlődés szempontjából nagyon fontos szakasz. Itt is fontos a súly megfelelő kiválasztása, tehát: ne legyen se túl könnyű, hogy "dobálni" lehessen, sem pedig túl nehéz, hogy csak az egész test "lóbálásával" tudd megemelni a súlyt. Soha nem mehet a végrehajtás rovására a súly nagysága.

(Kivételesen vannak olyan haladó edzéstechnikák, amelyek engedik a csalást, tehát a nagyobb súly kiválasztását, mikor is derék vagy egyéb testrész után-, illetve együtt-mozgásával segíthetjük a nagyobb súly megmozgatását. De ezek - ismétlem - haladó, és versenymódszerek!)

3.

Utoljára, de nem utolsó sorban néhány szó a negatív fázis, azaz a visszaengedő fázis fontosságáról. A megerőltető csúcs-összehúzódási fázist követően az izmot tehát már megfelelő hatás érte, és a koncentrált feszítést követő visszaengedés nagyobb megterhelést jelent a számára, hiszen ellentétes erők hatnak rá. Ha a negatív visszaengedő fázis ugyanúgy koncentrált és lassú, akkor óriási fejlődésre számíthatunk az edzéseinket követően.

4.

Fontos megismételnem, hogy az izmok a pihenőidőben fejlődnek. A megfelelő edzésinger egy bizonyos edzéshatást indít el, amelyek változásokat idéznek elő az izmokban.

 

Ezért nagyon fontos, hogy pl. az izomlázat, fáradságot mindig pihenjük ki, és a szuperkompenzáció elvét követve segítsük az alapvető regenerálódási folyamatokat: használjuk ki testünk alapvető hatékonyságát.


 


2 komment

Címkék: tévhitek és hiedelmek

A bejegyzés trackback címe:

https://astoriafitness.blog.hu/api/trackback/id/tr621263736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ubik 2009.08.12. 11:07:49

Szia,

mit értesz negatív fázis alatt?

köszi!

Fitness Blog 2009.08.12. 12:30:23

@ubik:

Szia,

A kiinduló (alap) helyzetből izommunkát végezve (az izmot megfeszítve, tehát ez a "pozitív" fázis) érkezünk el a csúcs-összehúzódási pontra, majd ezután jön a visszaengedési ("negatív" fázis) amely során visszaérkezünk az alaphelyzethez.

Tehát:

- a "pozitív" fázis addig tart, míg emeled a súlyt,

- mikor már nem emeled tovább, akkor elérkeztél a csúcs-összehúzódási pontra,

- innen jön a "negatív" fázis: visszaengeded a súlyt.


Kívánok Neked eredményes, sérülésmentes edzést! :)

PB
süti beállítások módosítása