Eljutottunk a legkényesebb témához: a táplálkozáshoz.
A harmadik fontos, a test „elmérgesedéséért” felelős tényező a táplálkozásunk, mely szinte teljes mértékben savasító ételekből, italokból, fogyasztási cikkekből áll.
Pl. húsok, tejtermékek, túl-feldolgozott gabonák, magas cukortartalmú konzervek és befőttek, a tojástartalmú tészták, a fehérkenyerek, a kávé, az alkohol, a cukor.
Amikor ezek a méreganyagok bekerülnek a véráramba, az érrendszer megkísérel megszabadulni tőlük: a tüdőn, a bőrön, illetve a veséken keresztül. Ha túl sok méreganyag keletkezik – több, mint amennyit a szervezet kezelni tud – akkor ezek elraktározódnak a különböző szervekben: a szív- és érrendszerben, a hasnyál-mirigyben, a májban, a vastagbélben és zsír formájában.
Két rendkívül fontos dolog:
- ha a testünk elmérgeződése eléri, vagy meghaladja az 5%-ot, ez már elegendő az allergia, vagy asztma kialakulásához. Tehát a gyógyszerek helyett érdemesebb lenne egy méregtelenítő kúrát tartani, mintsem a tünetekre beszedett gyógyszerek által a test mérgeződését tovább fokozni.
- a különböző krónikus bőrbetegségekért (pl. ekcéma), a kiütések és a bőrgombák megjelenéséért sok esetben a bélrendszerben és a májban lerakódott és felhalmozódott méreganyagok a felelősek. Kevesen tudják, hogy a szemromlás hátterében a máj, a halláscsökkenés hátterében pedig a vese túlzott „elmérgesedése” állhat.
Adalékanyagok ételeinkben:
Aspartame, E951:
Ez az egyik legnépszerűbb édesítőszer. Előfordul szinte az összes „light” termékben: rágógumikban, gyermekek számára népszerűsített termékekben és édességekben, vitaminkészítményekben. Ez egy erősen rákkeltő anyag, amely emberi fogyasztásra nem alkalmas. Több amerikai orvos szerint rendkívül sok ember szenved az aszpartám mellékhatásaitól anélkül, hogy tudna róla.
Az aszpartám a vérbe kerülve lebomlik és bármilyen szövetben lerakódik. A ciklamáttal, vagy a szacharinnal ellentétben az aszpartamot megemészti a szervezet. Elfogyasztása után a benne lévő metanol (fa-szesz) formaldehiddé, majd hangyasavvá alakul át.
Formaldehid, fenil-alanin, aszparginsav:
A formaldehid belégzése halálos, rákkeltő. További összetevői: a fenil-alanin és az aszparginsav pedig mérgezőek. A hatás feltűnésmentes, azaz apránként öl. A legtöbb termékre azt írják rá: fenil-alanin forrást tartalmaz, csak a legtöbb ember azt nem tudja, hogy ez egy idegméreg.
Hatásai: látászavarok, szemfájdalom, fülcsengés, hallásgyengülés, epilepsziás görcsök, migrénes fejfájás, egyensúlyzavarok, memóriavesztés, állandó álmosság, végtagzsibbadás, részleges bénulás, remegés, depresszió, ingerlékenység, hányinger, hasmenés, véres széklet, hasfájás, nyelési fájdalom, bőrviszketés, kiütések, asztma, herpesz, tályog, menstruációs zavarok, fájdalmas vizelés, túlzott szomjúság, bedagadt lábak, visszafordíthatatlan agykárosodás, születési rendellenességek, gyomorfekély, ízületi fájdalmak, stb.
Natrium-glutamát, E621:
Ez egy idegrendszert stimuláló ízfokozó, így az elfogyasztott terméket finomnak érezzük. Jelentős károsító hatása van az idegrendszerre, vakságot is okozhat.
„A glutamát ingerületátvivő aminosav. Azt már korábban is bebizonyították,hogy maradandó idegkárosodást okoz, ha közvetlenül a retinába fecskendezik. Azt azonban a Hiroshi Ohgoru által vezetett vizsgálat csak most bizonyította be, hogy a nátrium-glutamát akkor is károsítja a látást, ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyek nagy töménységben tartalmazzák.”
Lásd: Index.hu cikk
Az e-számok káros hatásairól bővebben itt.