Fitness Blog

Fitness - a kezdeti lépésektől az edzéstervig. Kezdőknek, újrakezdőknek, és a sportolás gondolatával - egyelőre - elméletben foglalkozóknak.

Legutolsó hozzászólások

  • zft: Nem semmi! Kb. 200 kg különbség van a két kép között. (2011.12.23. 19:04) Példakép - 186 kg fogyás
  • organikusviselet: Nem kötözködni szeretnék de kutatók azt mondják hogy HIIT azaz magas intenzitású rövid idő interva... (2011.10.06. 16:27) Hogyan NE égjünk be a zsírégetéssel?
  • organikusviselet: Nagyon jó cikk. Én minden reggelt köles joghurtal kezdek, de leht hogy tényleg jobb volna csak gyü... (2011.10.06. 16:14) Organikus táplálkozás
  • Pál a postoló: Egyetértek. 12 éve bringázok, versenyszerűen is űztem a dolgot. Mégis, amikor elmentem életem első... (2010.02.04. 10:18) Spinning 1
  • Kalokagathia: Tisztelt Astoria Fitness! Ezt a blogbejegyzést úgy, ahogy van, ki kellene törölni, vagy pedig a v... (2010.01.03. 12:07) A világ legerősebb gyereke - Strongest Kid in the World

Címkék

Címkefelhő

Innen néztek ránk

free counters

Online

Ajánlott böngésző

Opera, the fastest and most secure web browser

Tévhitek és hiedelmek 3.

2009.07.29. 10:03 :: Fitness Blog

Megosztás

 

Lássuk, milyen konkrét hiedelmek uralkodnak az edzőtermek világában:

 

1. számú tévhit:

„ Az izomláznak nem igazán kell jelentőséget tulajdonítani,
sőt: rá kell dolgozni!”

NEM IGAZ!

 

Az izomláz egy bizonyos anyagcsere-folyamat mellékterméke, illetve annak érzékelése. Amikor az izomrostok rövid időn belül nagy terhelést kapnak (és nem feltétlenül valóban nagy súlyokról van szó, ez mindig SZEMÉLYRE SZABOTT: edzettség függvénye), az izmok energiaraktárai kiürülnek, és mivel nincs idő arra, hogy oxigén jelenléte segítse a felhalmozódott salakanyagok kiürülését a rostok közül, így egy anyagcsere-melléktermék képződik: a tejsav.

A tejsav az, amely felgyülemlik az izomrostok között, és a fájdalmat okozza. MINDEN ESETBEN MEG KELL VÁRNI, míg a tejsav kiürül a szervezetből, és a mozgás újra fájdalommentessé válik. Mivel szervezetünk nagyon „okos”, és az egyensúlyra törekszik, nem véletlen, hogy az izomláz fájdalommal jár, egyúttal ösztönözve minket arra, hogy ne használjuk az adott testrészt.

Ez a tévhit kétszeresen is megcáfolható:

Ugyanis az izomláz - azon kívül, hogy nem szabad rádolgozni - nagyon is lényeges tényező. Ha valakinek a célja az izomtömeg növelése, vagy akár a szálkásítás (tehát definiáltabb izomzat elérése), annak elengedhetetlen, hogy mindig izomláza legyen.

Ez a fejlődés kulcsa, hiszen AZ IZOM NEM AZ EDZÉS ALATT, HANEM AZ EDZÉST KÖVETŐ PIHENŐIDŐBEN FEJLŐDIK: azokat az edzésingereket, edzéshatásokat kompenzálja a szervezet, amelyek az edzés alatt érte az izomzatot és a testet.

Lásd még: Szuperkompenzáció

 

 

 

 


Szólj hozzá!

Címkék: izomláz szuperkompenzáció alvás és izomnövekedés az erőnlét további növeléséhez legalkalmasabb pillanat tévhitek és hiedelmek

A bejegyzés trackback címe:

https://astoriafitness.blog.hu/api/trackback/id/tr351261349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása