Bringabutik - Kerékpár szaküzlet és szerviz

Bringabutik - Kerékpár szaküzlet és szerviz

Fitness Blog

Fitness - a kezdeti lépésektől az edzéstervig. Kezdőknek, újrakezdőknek, és a sportolás gondolatával - egyelőre - elméletben foglalkozóknak.

Legutolsó hozzászólások

  • zft: Nem semmi! Kb. 200 kg különbség van a két kép között. (2011.12.23. 19:04) Példakép - 186 kg fogyás
  • organikusviselet: Nem kötözködni szeretnék de kutatók azt mondják hogy HIIT azaz magas intenzitású rövid idő interva... (2011.10.06. 16:27) Hogyan NE égjünk be a zsírégetéssel?
  • organikusviselet: Nagyon jó cikk. Én minden reggelt köles joghurtal kezdek, de leht hogy tényleg jobb volna csak gyü... (2011.10.06. 16:14) Organikus táplálkozás
  • Pál a postoló: Egyetértek. 12 éve bringázok, versenyszerűen is űztem a dolgot. Mégis, amikor elmentem életem első... (2010.02.04. 10:18) Spinning 1
  • Kalokagathia: Tisztelt Astoria Fitness! Ezt a blogbejegyzést úgy, ahogy van, ki kellene törölni, vagy pedig a v... (2010.01.03. 12:07) A világ legerősebb gyereke - Strongest Kid in the World

Címkék

Címkefelhő

Innen néztek ránk

free counters

Online

Ajánlott böngésző

Opera, the fastest and most secure web browser

Tévhitek és hiedelmek 2.

2009.07.28. 10:02 :: Fitness Blog

Megosztás

 

Rengeteg elkötelezett híve van a testépítésnek. Engem mindig ámulatba ejt egy igazán kidolgozott, definiált kar, duzzadó mellkas, széles hát, szálkás láb. Az esztétikai minőség mellett én mindig a mögötte álló időt, energiát és munkát látom. A céltudatosságot, a lemondást, a professzionalitást.

Ez biztos mást is lelkesedéssel tölt el, és egy kezdő őszinte szívvel kér tanácsot egy haladó sportolótól. Ám kötve hiszem, hogy a segítőkész haladó sportoló végez állapotfelmérést, vagy egy alapos konzultációt, mielőtt készségesen segít a kezdő társának, és ellátja olyan instrukciókkal, gyakorlatokkal, melyek hibátlan elvégzéséhez-kivitelezéséhez ő maga is évek alatt jutott el. Figyelembe veszi- e, ha valakinek valamilyen műtéte, sérülése volt, és emiatt bizonyos terhelés ártó számára?

 

A gyakorlatok összeállításánál mindig, minden személyi vonást, információt, körülményt figyelembe kell venni.

Az edzéstervnek igenis mindenki számára személyre szabottnak kell lenni. Természetesen alapul lehet venni bizonyos alap-edzésterveket mintának, melyek híres sztároktól, testépítőktől származnak, azonban mindezt edzői felülbírálattal és legalább az elején folyamatos felügyelettel kell megtámogatni.

 

A testépítő gyakorlatok több szempont szerint csoportosíthatóak. Ám mindig haladjunk fokozatosan:

  • a könnyebbtől a nehezebb, kombináltabb gyakorlatok felé,
  • az egyszerűtől a bonyolultabb felé,
  • fokozatosan emeljük a súlyokat,
  • hagyjunk időt az alapozásra, hogy a testnek legyen ideje és lehetősége az adaptációhoz, ami mindenképp egy TELJES TEST EDZÉSSEL kell, hogy kezdődjön.

 

TELJES TEST EDZÉSSEL =
minden izomcsoportra 1 gyakorlat, 3-4 sorozat x 15 ismétlés.

 

Szinte kivétel nélkül mindenki azonnal már az osztott edzésmódszerrel kezd, és szinte biztos, hogy kettő, vagy még több, akár 4 gyakorlatot is végez egy izomcsoportra.

Ez több szempontból is hibás:

  • Mint már említettem, nélkülöz bármilyen edzéselméleti hátteret, illetve személyes tényezőt,
  • Másrészt izomegyenlőtlenséghez vezet: a favorit izomcsoportok vannak fókuszban: egyes izomcsoportok teljesen lemaradnak az edzéstervből, és ez túledzéshez is vezethet.

Mint az élet minden más területén, itt is szánj időt és figyelmet arra, hogy az edzésterved csakis a tiéd legyen és ne kerülj edzéselméleti zsákutcába.

 

 

 


Szólj hozzá!

Címkék: tévhitek és hiedelmek

Bringabutik - Kerékpár szaküzlet és szerviz

A bejegyzés trackback címe:

https://astoriafitness.blog.hu/api/trackback/id/tr191261236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása