Vitaminok
A vitamin (retinol):
Szükséges a növekedéshez, illetve a bőr, a fogazat és a csontozat épen tartásához. Fontos a szem számára a szürkülethez való alkalmazkodásban.
(csíráztatott magvak, vaj, vajkrémek, margarin, tej, tejföl, tejszín, túró, néhány sajtféleség, sárgarépa, petrezselyem zöldje, spenót, sárgadinnye és kajszibarack)
B1 vitamin (tiamin):
segíti az energiafelhasználást, emellett fontos a szem, a bőr és az idegrendszer épen tartásához.
(barnarizs, dió, élesztő, búzacsíra, burgonya, füge, spárga, hüvelyesek, fűfélék, petrezselyem, snidling, póréhagyma)
B2 vitamin (riboflavin):
segíti az energiafelhasználást, emellett fontos a szem, a bőr és az idegrendszer épen tartásához.
(csíráztatott magvak, diófélék, olajos magvak, hidegen sajtolt olajok)
B3 vitamin (Niacin):
segíti az energiafelhasználást, emellett fontos a szem, a bőr és az idegrendszer épen tartásához.
(burgonyapehely, gomba, napraforgómag, tökmag, búzakorpa, búza, árpa)
B5 vitamin (pantoténsav):
befolyásolja a haj színét és növekedését, segíti a szervezet energiafelhasználását.
(tejpor, gomba, hüvelyesek, brokkoli, mangold, teljes kiőrlésű búza)
B6 vitamin (piridoxin):
szükséges a növekedéshez, hormonok előállításához, illetve az idegrendszer működéséhez.
(sárgarépa, búzacsíra, élesztő)
Folát, folsav:
szükséges ayagcserefolyamatokhoz, vérképzéshez (fehér- és vörösvértestek képzéséhez), az emésztőrendszer és a száj nyálkahártyájának épségéhez.
(paraj, leveles zöldségek, gyümölcsök, élesztő)
B12 vitamin:
elengedhetetlen a vérképzéshez, fontos a növekedéshez és az idegműködéshez.
(csíráztatott magvak, tej, sajtok)
C vitamin (aszkorbinsav):
fontos az immunrendszer számára a fertőzésekkel szembeni ellenálláshoz, a sebgyógyuláshoz, regenerációhoz, és a növekedéshez is.
(Citrusfélék, csíráztatott magvak, csipkebogyó, feketeribiszke, brokkoli, karalábé, karfiol, fejes- és vöröskáposzta, petrezselyem zöldje, zöldpaprika, kelbimbó)
D vitamin (kalciferol):
szükséges a fogazat és a csontrendszer fejlődéséhez.
(gombák, margarin, vaj, habtejszín, sajt)
E vitamin (tokoferol):
antioxidáns hatású, a sejtstruktúra fenntartásához szükséges.
(csíráztatott magvak, diófélék, olajos magvak, hidegen sajtolt olajok)
H vitamin (biotin):
segíti az energiafelhasználást, befolyásolja a koleszterin anyagcserét.
(földimogyoró, mák, mogyoró, lencse, banán, fejes saláta, petrezselyem zöldje, sóska, zöldborsó, gomba, sajtok)
K vitamin (Fillokinon):
a vér alvadásának folyamatában nélkülözhetetlen.
(csíráztatott magvak, brokkoli, káposzta, fejes saláta, paraj, tejtermékek)
P vitamin:
(Citrusfélék, szőlő, sárgabarack, paprika, szeder, cseresznye)
U vitamin:
(Csalán, nyers káposzta, káposztalé)
Nyomelemek:
Szelén (Se)
Lilahagyma, spárga, búzacsíra, búzakorpa, paradicsom, brokkoli
Vas (Fe)
Nagycsalán, kamillagyökér, ánizs, gyümölcsök, erdei szamóca, mák, csalán, őszibarack, dió, bab, spárga, zabpehely
Kalcium (Ca)
Búza, szezámmag, csalán, káposzta, petrezselyem, narancs, mandarin, hagyma, mák, szójabab, amerikai mogyoró, dió, napraforgó, szárazbab
Magnézium (Mg)
Zab, csalán, füge, citrom, grapefruit, kukorica, mandula, dió, olajos magvak, alma, minden zöld növény
Nátrium (Na)
Árpa, cékla, sárgarépa, articsóka
Kálium (K)
Rozs, citrusfélék, paradicsom, vízi torma, menta, napraforgó, banán, burgonya
Cink (Zn)
Rozscsíra, búzakorpa, zabpehely, mandula, datolya, csalán
Réz (Cu)
Csalán, szárazbab, borsó, búza, szilva
Foszfor
teljes búza, rozsliszt, hüvelyesek, dió, mandula, mák, mogyoró, napraforgómag, sajtok, főként ömlesztett sajtok
Klór
konyhasó
Jód
algák, jódozott konyhasóban kálium-jodát formájában
Mangán
búzacsíra, búzakorpa, teljes kiőrlésű gabonák, mogyoró
Fluor
ivóvíz, tea
Króm
búzadara, lencse, zöldbab, sajtok
Bővebben a Wikipédia oldalán (magyarul)