Fitness Blog

Fitness - a kezdeti lépésektől az edzéstervig. Kezdőknek, újrakezdőknek, és a sportolás gondolatával - egyelőre - elméletben foglalkozóknak.

Legutolsó hozzászólások

  • zft: Nem semmi! Kb. 200 kg különbség van a két kép között. (2011.12.23. 19:04) Példakép - 186 kg fogyás
  • organikusviselet: Nem kötözködni szeretnék de kutatók azt mondják hogy HIIT azaz magas intenzitású rövid idő interva... (2011.10.06. 16:27) Hogyan NE égjünk be a zsírégetéssel?
  • organikusviselet: Nagyon jó cikk. Én minden reggelt köles joghurtal kezdek, de leht hogy tényleg jobb volna csak gyü... (2011.10.06. 16:14) Organikus táplálkozás
  • Pál a postoló: Egyetértek. 12 éve bringázok, versenyszerűen is űztem a dolgot. Mégis, amikor elmentem életem első... (2010.02.04. 10:18) Spinning 1
  • Kalokagathia: Tisztelt Astoria Fitness! Ezt a blogbejegyzést úgy, ahogy van, ki kellene törölni, vagy pedig a v... (2010.01.03. 12:07) A világ legerősebb gyereke - Strongest Kid in the World

Címkék

Címkefelhő

Innen néztek ránk

free counters

Online

Ajánlott böngésző

Opera, the fastest and most secure web browser

Helyzetjelentés 2008

2008.11.19. 13:34 :: Fitness Blog

Megosztás

 

A mai tökéletes tökéletlen világban az egyik legnagyobb ellentét a tökéletesség látszatának fenntartása, főként a külsőt tekintve. Nem kevesebb a mindig sugallt elvárás, amit a keserédes fogyasztói társadalom keresleti oldalán találunk: hibátlan anatómiai külsőnkkel, trendi out-fittel beülünk a reklám szerinti éppen aktuális csúcs személygépkocsinkba, zsebre vágjuk a legszuperebb mobiltelefonunkat, és száguldunk az ígéretes jövő felé.

Napi kétszer 5-10 perc használat egy bizonyos terméken elegendő ahhoz, hogy tökéletesen kockás legyen a hasunk, mindössze 15 perc tili-toli egy gépen (melyhez ajándék is jár!!!), és Naomi Campbell-t meghazudtoló combokra tehetünk szert, pár ezer forint, és 40 évesen két hét alatt eltűnik az összes ráncunk (persze kérdezzünk meg előtte kezelőorvosunkat és gyógyszerészünket). De szép!

Kár, hogy ha kimegyünk az utcára, mindenfelé csak hullafáradt embereket látni, akik rohannak haza a munkából, iskolából, hogy még egy kis kikapcsolódás(?) is jusson a nap végére. Hol van a reklámokban sugallt utópisztikus hangulat? Lehet, hogy velem van a baj, de én mást látok.  Vagy én lennék az az utolsó naiva, aki még el szeretné hinni, hogy a reklámok kínálta termékek megvásárlásával valóban jobban érezzük magunkat? Szó sincs arról, hogy média-ellenes lennék, inkább felteszem a kérdést:

Hogyan fordulhat elő, hogy 2008-ra – a minden eddiginél magasabb és gyorsabb a technikai fejlődés ellenére – (ami egyrészt jó, hiszen az életünk kényelmesebb kellene, hogy legyen) mégis eddig nem látott hanyatlásnak indult egészségi állapotunk? Azt az időt, amelyet mai modern tárgyaink, eszközeink mindennapi használatával nyerünk, olybá tűnik, arra kell fordítsuk, hogy még több időt töltsünk a munkahelyünkön, vagy a suliban. Minden felgyorsult. Valami itt nem kerek.

Magyarországon jelenleg az elhalálozás okaként az első helyen az elhízás okozta szív- és érrendszeri betegségek, stroke, és egyéb betegségek állnak.

Érdemes belenézni a Központi Statisztikai Hivatal 2007-es „Egészségesen várható élettartamok Magyarországon 2005 c. kiadványába.

Idézet:

 

„…hazánk két kivétellel minden mutató  szerint  az utolsó helyen áll.  A  magyar nőkénél  csupán  a  finn  nők  rokkantságmentes  várható  élettartama rövidebb  mindkét  vizsgált  életkorban.”

 

A teljes dokumentumot pdf formátumban (453 kB) innen letöltheted. A fenti idézetet és a hozzá tartozó ábrát megtalálod a 11. oldalon. No comment.

Éles ellentét ez a „tökéletességet” sugárzó, motiváló reklámokkal, melyek a megújult külsőhöz elengedhetetlen termékpalettát kínálnak, és kész tények elé állítanak: (szinte) már tökéletesek vagyunk.

Köszönöm a megelőlegezett bizalmat, de mi van, ha 10-15 kg súlyfeleslegem van, egész nap az irodában ülök, leszakad a derekam, még be is kell vásárolnom munka után, és egy szakadék választ el a darázsderéktól. Isten őrizz, hogy diszkrimináljak, de az úgynevezett „átlag” hasonló problémákkal küszködik, nemde?

Már az Első edzés c. bejegyzésben olvashattad: óriási elhatározás kell ahhoz, hogy a mindennapi pörgés mellett valaki valóban találjon időt, befektethető lelkierőt és energiát ahhoz, hogy elhatározza: változtat.

Valamin.

Az étkezési szokásain, eldönti, hogy mozogni fog, egészségesebb lesz, megvalósítja azon vágyait, amiről már majdnem lemondott.

Ez a kihívás.

Eldöntheted.

 

Eldöntötted?

Na jó,……………. fogyjunk le.

……………..de hogyan?

 


 


Szólj hozzá!

Címkék: no comment helyzetjelentés 2008

A bejegyzés trackback címe:

https://astoriafitness.blog.hu/api/trackback/id/tr47777700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása