Bringabutik - Kerékpár szaküzlet és szerviz

Fitness Blog

Fitness - a kezdeti lépésektől az edzéstervig. Kezdőknek, újrakezdőknek, és a sportolás gondolatával - egyelőre - elméletben foglalkozóknak.

Legutolsó hozzászólások

  • zft: Nem semmi! Kb. 200 kg különbség van a két kép között. (2011.12.23. 19:04) Példakép - 186 kg fogyás
  • organikusviselet: Nem kötözködni szeretnék de kutatók azt mondják hogy HIIT azaz magas intenzitású rövid idő interva... (2011.10.06. 16:27) Hogyan NE égjünk be a zsírégetéssel?
  • organikusviselet: Nagyon jó cikk. Én minden reggelt köles joghurtal kezdek, de leht hogy tényleg jobb volna csak gyü... (2011.10.06. 16:14) Organikus táplálkozás
  • Pál a postoló: Egyetértek. 12 éve bringázok, versenyszerűen is űztem a dolgot. Mégis, amikor elmentem életem első... (2010.02.04. 10:18) Spinning 1
  • Kalokagathia: Tisztelt Astoria Fitness! Ezt a blogbejegyzést úgy, ahogy van, ki kellene törölni, vagy pedig a v... (2010.01.03. 12:07) A világ legerősebb gyereke - Strongest Kid in the World

Címkék

Címkefelhő

Innen néztek ránk

free counters

Online

Ajánlott böngésző

Opera, the fastest and most secure web browser

Az első edzés

2008.10.20. 14:11 :: Fitness Blog

Megosztás

 

Napjainkban már minden csatornán, illetve a médiában az egészséges életmódról hallunk, olvasunk. Rengeteg információ zúdul a nyakunkba az egészséges táplálkozásról, a tuti diétákról és nem utolsósorban a testmozgás fontosságáról.

Megszámlálhatatlan fórumon találhatunk professzionálisan kidolgozott edzésterveket – kezdőt és haladót  egyaránt -, melyeket készen kap az ember, mielőtt még betette volna a lábát az edzőterembe, vagy egy tetszőleges sportklubba.

Hála az internetnek, nincs olyan kérdéskör, amelyre ne kereshetnénk rá, és ne szemezgethetnénk a minket érdeklő problémával, feladattal kapcsolatban.
De mi a helyzet az „utca” emberével, aki még nem járt edzőteremben? Biztos vagyok abban, hogy előfordult már néhányunkkal: az elszántság és motiváció gyakran kevés ahhoz, hogy egyedül, segítség nélkül lemerészkedjünk egy fitness-terembe, és valóra váltsuk világ- és testalkat-megváltó álmainkat.
A döntés, hogy bármely formában életmódot váltunk, óriási erővel bír, és nagyon nagy bátorság kell hozzá. Egyáltalán melyik az a sportolási lehetőség, ami nekünk a legjobb, legcélravezetőbb? Mikor fog már végre látszani, hogy hetente egyszer vagy többször szívünket-lelkünket kitéve izzadunk, erőfeszítéseket teszünk személyes céljainkért?
Ezek bizony bagatell kérdéseknek tűnnek azoknak, akik bármilyen sportmúlttal rendelkeznek, de rendkívül fontos annak, aki (visszatérve témánkhoz) először szánja rá magát, hogy mozogjon.
Sok esetben az önbizalomhiány, a szégyen- vagy tájékozatlanság-érzet miatt, esetleg egy kisebb-nagyobb műtét, fájdalom, betegség, régmúlt sérülés az oka, hogy a bejárattól visszafordulunk. Legfőképp tehát azon érdeklődőkhöz szeretnénk szólni, akik - így vagy úgy - de magáénak érzi ezt a pár sort.
 
1. Határozzuk meg céljainkat!
Mielőtt összepakolnád a táskádat, állj a tükör elé és nézd meg magad alaposan. Milyen a testalkatod? Izmos, vékony? Mi az, amit a legjobban szeretsz magadon, amire büszke vagy, és mi az, amin változtatni szeretnél, vagy elkeserít.
Félreértés ne essék, ez nem egy lélekbúvár oldal :), de mindenekelőtt a legfontosabb: határozd meg mit szeretnél, és ne azt, hogy mit NEM szeretnél, vagy mi az ami NEM tetszik.
Az emberi hozzáállás és gondolkodás, a koncentráció ereje nagyban befolyásolja edzésed minőségét, de itt és most az alapos „Üzleti terv” meghatározásán fáradozunk, hogyan adjuk el magunkat magunknak :), amennyiben nem vagyunk tökéletesen megelégedve minden porcikánkkal, egészségi állapotunkkal.
Nézd meg magad több szögből, több oldalról is, ahogy normális esetben nem tennéd. A testtudat-fejlesztés első lépései ezek.
Tehát alaposan szemügyre vetted magad, és már jöhet is a papír meg a ceruza: írd le két oszlopba, amit megállapítottál magadról pozitív és negatív értelemben. Lehet, hogy sokan felszisszennek, de higgyétek el, olyan gondolatok is előbukkanhatnak, amelyre nem számítottál. Ez önismeret-fejlesztésnek sem utolsó: hiszen ha az egyik-másik oszlopban túl sok/túl kevés dolog szerepel, az kétkedésre adhat okot: nem vagy túl  elfogult önmagaddal szemben? Lényeges, hogy maradjunk reálisak.
A két legáltalánosabb hiba az edzéstervezéssel kapcsolatban:
-         anatómiai ismereteink híján túl gyorsan szeretnék bizonyos eredményeket viszontlátni, és azok be nem következése miatt lelombozódunk,
-         esetleg túl engedékenyek vagyunk magunkkal, és elhatározásunkat a következő január 1-jére halasztjuk.
Ez a két véglet, és mint sok mindenben, itt is az arany középút a járható a legtöbb ember számára.
Kis papírunk lesz első edzéstervünk sematikus váza (melynek kidolgozását lehetőség szerint egy személyi-edző/tréner szaktudására kell bíznunk)!
Azokra a testrészeinkre, amivel a legkevésbé vagyunk megelégedve, értelemszerűen több, vagy összetettebb gyakorlatot kell végeznünk, és az edzést azzal kezdeni. Állítsunk fel egy fontossági sorrendet, és ezt addig  tartsuk is meg, amíg az eredmény láthatóvá, érezhetővé nem válik.
 
2. Hányszor edzünk?
Többféle edzéselméleti  didaktika létezik, mindenki másra esküszik. Sokan vannak, akik évek óta sportolnak, így megfelelő tapasztalattal a tarsolyukban lelkesen segítenek a többieknek az első lépéseknél. Egy dolgot azonban soha ne felejts el! Az az edzésterv, vagy gyakorlat, ami valakinek jó és célravezető, nem biztos, hogy Neked is megfelel. Ha pl. volt egy sérülésed, bizonyos gyakorlatok tiltottak, így lehet, hogy számodra többet ártana, mint használna.
Gondold át, heti hány alkalommal mész el sportolni, és mennyi időt tudsz nyugodt körülmények között a teremben tölteni. Készíts órarendet magadnak. Heti minimum 2-3 alkalommal már lehet mit kezdeni, hiszen az anatómiai változások hamarabb beindulnak. Aki ennél kevesebb időt szán mozgásra, az se adja fel, de tudnia kell, hogy heti 1 edzés nem lesz kifejezetten látványos, azonban minimális kondíciót szerezhet  általa.
 
3. Mennyi ideig tartson egy edzés?
Ez edzettségtől és vérmérséklettől is függ. Sokszor előfordul, hogy a kezdeti lelkesedésünk alábbhagy, hiszen már az első húsz percben kifáradunk. Ez nem baj, de igyekezzünk edzés közben olyan tempóban és intenzitással haladni, hogy végig is tudjuk csinálni.
1 - 1,5 óra összetett és összeszedett edzés kiváló mindenki számára.
 
4. Mi legyen a sporttáskában?
avagy Jézusom, mit vegyek fel?
Örök probléma, főleg azoknak, akik most kezdik az edzést. Az a fontos, hogy kényelmes legyen a ruházatod, tehát tudj benne mozogni, és nem az, hogy mennyibe kerül. Vannak olyan létesítmények, ahol presztízskérdés a legújabb sportruházatot felvonultatni, azonban ha ez nem áll módodban, vagy távol áll személyiségedtől, és az általad választott edzőteremben ezt érzed, menj máshova. A hangsúly a mozgáson, az egészségmegőrzésen van, és nem a pénztárcán (a bérlet megvásárlásán kívül).
Szakmailag a ruházat legfontosabb darabja a sportcipő!
Tartsa a lábad (nem feltétlenül magas szárú), és ne legyen túl vékony a talpa!
Ez még fontosabb, ha pl. fogyni szeretnél és ennek megfelelően edzésed nagy hányadát a kardió-edzés fogja kitenni, amely séta/kocogás/kerékpározás/lépcsőzőgép/ellipszis-térner stb.
Edzőként nem tartom jónak a papucsban, vagy mezítláb edzést, sem balesetvédelmi okokból, sem higiéniailag.
A nemek különbözőségét is érintsük egy pillanatra:
lányoknak/hölgyeknek ajánlott a melltartó, igény szerint sportmelltartó viselete,
fiúknak/férfiaknak pedig olyan bővebb nadrág, amely nem gátolja őket a mozgásban pl. rövid sortban guggolni…, hmmm... nem lehet egy élmény J
Bár nem az öltözék kategóriába tartozik, de annál nagyobb jelentőséggel bír:
a táskánkban legyen víz, vagy valamilyen sportital.
Konyhanyelven: 1 óra mozgás = 1 liter víz.
A víz univerzális oldószere és szállítóeszköze minden tápanyagnak és anyagcsereterméknek. Elengedhetetlenül szükséges a különböző méreganyagok vesén keresztüli kiválasztásában.
Már az edzés előtt igyunk kb. 3-5 dl folyadékot, és a tréning során is kisebb mennyiségben, de folyamatosan pótoljuk az elveszett mennyiséget.
Én a szénsavmentes ásványvízre esküszöm. Legyen minél kisebb ásványianyag-tartalmú (mg/l), és semmiképpen nem csapvíz. Erről a témáról bővebben egy következő alkalommal...
Végül nem marad más, mint a tettek mezejére lépni!
Sok sikert kívánok minden kezdőnek és újrakezdőnek! :)

Szólj hozzá!

Címkék: edzés fitness az első lépések

Bringabutik - Kerékpár szaküzlet és szerviz

A bejegyzés trackback címe:

https://astoriafitness.blog.hu/api/trackback/id/tr23723062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása