Fitness Blog

Fitness - a kezdeti lépésektől az edzéstervig. Kezdőknek, újrakezdőknek, és a sportolás gondolatával - egyelőre - elméletben foglalkozóknak.

Legutolsó hozzászólások

  • zft: Nem semmi! Kb. 200 kg különbség van a két kép között. (2011.12.23. 19:04) Példakép - 186 kg fogyás
  • organikusviselet: Nem kötözködni szeretnék de kutatók azt mondják hogy HIIT azaz magas intenzitású rövid idő interva... (2011.10.06. 16:27) Hogyan NE égjünk be a zsírégetéssel?
  • organikusviselet: Nagyon jó cikk. Én minden reggelt köles joghurtal kezdek, de leht hogy tényleg jobb volna csak gyü... (2011.10.06. 16:14) Organikus táplálkozás
  • Pál a postoló: Egyetértek. 12 éve bringázok, versenyszerűen is űztem a dolgot. Mégis, amikor elmentem életem első... (2010.02.04. 10:18) Spinning 1
  • Kalokagathia: Tisztelt Astoria Fitness! Ezt a blogbejegyzést úgy, ahogy van, ki kellene törölni, vagy pedig a v... (2010.01.03. 12:07) A világ legerősebb gyereke - Strongest Kid in the World

Címkék

Címkefelhő

Innen néztek ránk

free counters

Online

Ajánlott böngésző

Opera, the fastest and most secure web browser

Fogyjunk le, de hogyan? 2.

2008.12.11. 12:04 :: Fitness Blog

Megosztás

 

Még mielőtt lefogynánk, érdemes tudnunk, mitől tehetünk szert túlsúlyra. Nem azokról beszélek, akik tudják: kevesebbet kellene enni és többet mozogni, hanem akik a tükörbe nézve azt kérdezik: mi a fenét tehetnék még? Hiszen egész nap dolgozom/tanulok, este érek haza, szinte alig eszem egész nap és mégis találok kivetnivalót a külsőmön.

Eddig a túlsavasodásról olvashattatok, mint "legnépszerűbb" titkos ellenségről és ez alkalommal sem lesz másképp. Áttekintjük, hogy még milyen hatások érnek bennünket, melyek a test elsavasodásához vezethetnek.

Az első a stressz volt, melyről bővebben itt.

A második savasító tényező a tisztítószerekből, kozmetikumokból, a levegőből és a vízből bekerülő méreganyagok.

- A levegő szennyezettsége már látható és érezhető méreteket öltött, hiszen az autók és más közlekedési eszközök által kibocsátott méreganyagok szemmel láthatóak, illetve a város levegője is hagy kívánnivalót maga után.

Budapest aktuális légszennyezettsége:

Budapest légszennyezettsége

Bővebb információkért és Magyarországi adatokhoz katt ide.

- a kozmetikumok, és tisztítószerek mérgező hatása aligha tudatosul bennünk, ezekről szinte semmilyen információ nem jut a birtokunkba. Nem beszélve a hatalmas reklámkampányokról, melyek újabb és újabb „tökéletes” terméket favorizálnak és titulálnak elengedhetetlennek a mindennapi életünkhöz. Tudjuk-e, hogy az arckrémek, testápolók, tusfürdők milyen anyagokat tartalmaznak? Csak néhány ezek közül:

natrium benzoate
hidrogen laureth sulfate (ipari mosószer)
formaldehyde (holttestek tartósítószere)
probylene glykol (fagyálló)
aluminium sulfate (aluminium származék)

(Ezeket mindenki maga ellenőrizheti az általa használt fogyasztási cikkeinek összetevői közt.)

Érdemes elgondolkodnunk, hogy valóban mi választunk, vagy automatizált fogyasztók vagyunk? Ezek a méreganyagok a bőrünkön keresztül szívódnak fel, amely testfelületünkből adódóan (ez testmagasságtól és súlytól függően több négyzetméter testfelületet jelent) 23x nagyobb mérgezésre ad lehetőséget, mint az emésztőrendszerünkön keresztül felszívódó, a táplálkozásból adódó szennyeződések.

Hál’ Istennek, már van lehetőségünk olyan kozmetikumokat vásárolni, melyek tudatosan nélkülözik ezeket a mérgeket.

- vízből bekerülő méreganyagok

Társadalmunk sok pozitív vívmánya mellett talán sehol sem romlott annyira a helyzet, mint a vizeink minőségének a terén! Környezetünk terhelése - ami felszíni vizeinkben rögtön megjelenik - olyan mértékű, hogy nehéz számokkal kifejeznünk. Ha meg is kíséreljük, nehéz felismernünk a veszélyt, pedig ma már egészségünk, az életünk ezen múlik!

Pasteur mondta nem is olyan régen: „betegségeink 90 %-át megisszuk!”

Ma ezt Amerikában így fogalmazzák meg: "a halálokok több mint 50%-át a vegyi szennyeződések okozzák!"

Mit jelent számunkra a vegyi szennyezés?

Az Országos Tisztiorvosi Hivatal egyik jelentésében az alábbiakról számolt be:

„A 2000-es évek elején kereskedelmi forgalomban lévő vegyi anyagok száma már meghaladta a 130.000-t, a regisztráltaké a 13.000.000-t.
Az előbbiek száma évente 400 - 1000 új tétellel növekszik, az utóbbiak számának évi növekedését pontosan nem ismerjük.
A különböző márkaneveken (fantázianevek) forgalomba hozott készítmények számát 4 millióra becsülik.
A készítmények összetétele általában ipari titok, a „fogyasztók” (lakosság, egészségügy, környezetvédelem stb.) körében gyakran ismeretlen.” 

(Intergovernmental Forum on Chemical Safety, 1998)

A testünket felépítő vízről és az ivóvízről már bővebben írtunk itt.


 


Szólj hozzá!

Címkék: stressz fogyókúra diéta fogyás hellókarácsony légszennyezettség savasodás savasító hatások

A bejegyzés trackback címe:

https://astoriafitness.blog.hu/api/trackback/id/tr52816995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása