Bringabutik - Kerékpár szaküzlet és szerviz

Bringabutik - Kerékpár szaküzlet és szerviz

Fitness Blog

Fitness - a kezdeti lépésektől az edzéstervig. Kezdőknek, újrakezdőknek, és a sportolás gondolatával - egyelőre - elméletben foglalkozóknak.

Legutolsó hozzászólások

  • zft: Nem semmi! Kb. 200 kg különbség van a két kép között. (2011.12.23. 19:04) Példakép - 186 kg fogyás
  • organikusviselet: Nem kötözködni szeretnék de kutatók azt mondják hogy HIIT azaz magas intenzitású rövid idő interva... (2011.10.06. 16:27) Hogyan NE égjünk be a zsírégetéssel?
  • organikusviselet: Nagyon jó cikk. Én minden reggelt köles joghurtal kezdek, de leht hogy tényleg jobb volna csak gyü... (2011.10.06. 16:14) Organikus táplálkozás
  • Pál a postoló: Egyetértek. 12 éve bringázok, versenyszerűen is űztem a dolgot. Mégis, amikor elmentem életem első... (2010.02.04. 10:18) Spinning 1
  • Kalokagathia: Tisztelt Astoria Fitness! Ezt a blogbejegyzést úgy, ahogy van, ki kellene törölni, vagy pedig a v... (2010.01.03. 12:07) A világ legerősebb gyereke - Strongest Kid in the World

Címkék

Címkefelhő

Innen néztek ránk

free counters

Online

Ajánlott böngésző

Opera, the fastest and most secure web browser

Tévhitek és hiedelmek 1.

2009.07.27. 10:01 :: Fitness Blog

Megosztás

 

Őszintén szólva már alig vártam, hogy elkészítsem ezt a bejegyzést. Nemcsak azért, mert edzőként minden nap legalább kétszer elhangzik ezen témák-kérdések közül legalább egy, hanem mert a rohanó világban - ahol az elérhető információ minden harmadik évben megkétszereződik - csodálkozom, hogy a fitnesz-edzés területén mennyi mellékvágány van, mennyi a félreértés.

Nem csak arról van szó, hogy egy kezdő sportolni vágyó esetleg nem tudja, merre-hogyan induljon neki a testépítésnek, alakformálásnak, hanem arról is, hogy sokan már évek óta járnak fitnesz-wellness termekbe és mégis hézagos a tudásuk.

Félre ne értsetek, ez nem egy kritika, inkább sajnálom, hogy sokan több órát töltenek naponta-hetente a gépeken, és az általános félreértések, téves beidegződések miatt sokkal kevesebb eredményt érnek el az erőfeszítéseikhez képest.

Vannak olyan gyakorlatok, amelyek 15-20 évvel ezelőtt megállták a helyüket, azonban azóta eltelt (jó)pár év, kibővült a testünk működését elemző, feltáró tudásanyag. A jelen kor legfontosabb fogalma: a megelőzés.

Egyre gyorsabb életvitelünk, felgyorsult bioritmusunk, az egyensúlyából kibillent testünk-lelkünk, sokszor inkább rehabilitációt igényel, mintsem olyan gyakorlatokat, melyek fokozzák az egyenlőtlenségeket, ne adj’ Isten még sérüléshez is vezetnek.

Való igaz, hogy 6. osztályban fékevesztetten tudtunk rohangálni, és zsámolyról-zsámolyra ugrálni, de azóta napi 12 órát ülünk egy irodában, vagy az autóban, magas a stresszfaktor, sokkal kevesebb az ételeink vitális anyagtartalma, és összességében is öregedtünk pár évet. Tehát: nem ugyanaz a teherbíró képességünk, mint annak előtte.

Mégis vannak olyan hobbi-sportolók, akik "hozzáértő" újrakezdőként a 20 évvel ezelőtti gyakorlatokat (az már egyszer bevált alapon...) veszik elő a tarsolyukból, és nem is sejtik, hogy sok esetben azok többet ártanak, mint amennyit használnak.

A tiltott gyakorlatokat már egyszer érintettük, ismétlésképpen, lásd újra:

  • Soha nem feszítünk vissza ízületet, hanem a gyakorlatok végzése közben pl. könyökünk vagy térdünk legyen enyhén hajlítva, értelemszerűen rugalmas, laza tartásban.
  • Nyakat és gerincet hátrafelé nem hajlítunk.
  • Törzsdöntésből nyújtott derékkal nem emelünk nagy súlyt pl. „Jó reggelt gyakorlat”, kivéve haladó testépítők, versenyzők.
  • Fejkörzést lehetőleg a válltól-vállig, horizontális síkban végezzük.
  • A térd soha ne kerüljön a boka vonala elé, pl. guggolásnál.
  • Nem forgatunk és hajlítunk egyszerre ízületet.
  • Nagy súly emelésénél a kiinduló helyzet beállításához kérjünk segítséget. Pl.: fekve-nyomás, pull-over.
  • Kellő edzettség hiányában ne fussunk, csak kocogjunk, sétáljunk (power-walking)!
  • Nem (csak) a futástól leszünk edzettek: a megfelelő edzettség kritériuma a szabályos futási technika kialakulása.

 

 


Szólj hozzá!

Címkék: futás tiltott gyakorlatok power walking tévhitek és hiedelmek

Bringabutik - Kerékpár szaküzlet és szerviz

A bejegyzés trackback címe:

https://astoriafitness.blog.hu/api/trackback/id/tr981261028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása