Bringabutik - Kerékpár szaküzlet és szerviz

Fitness Blog

Fitness - a kezdeti lépésektől az edzéstervig. Kezdőknek, újrakezdőknek, és a sportolás gondolatával - egyelőre - elméletben foglalkozóknak.

Legutolsó hozzászólások

  • zft: Nem semmi! Kb. 200 kg különbség van a két kép között. (2011.12.23. 19:04) Példakép - 186 kg fogyás
  • organikusviselet: Nem kötözködni szeretnék de kutatók azt mondják hogy HIIT azaz magas intenzitású rövid idő interva... (2011.10.06. 16:27) Hogyan NE égjünk be a zsírégetéssel?
  • organikusviselet: Nagyon jó cikk. Én minden reggelt köles joghurtal kezdek, de leht hogy tényleg jobb volna csak gyü... (2011.10.06. 16:14) Organikus táplálkozás
  • Pál a postoló: Egyetértek. 12 éve bringázok, versenyszerűen is űztem a dolgot. Mégis, amikor elmentem életem első... (2010.02.04. 10:18) Spinning 1
  • Kalokagathia: Tisztelt Astoria Fitness! Ezt a blogbejegyzést úgy, ahogy van, ki kellene törölni, vagy pedig a v... (2010.01.03. 12:07) A világ legerősebb gyereke - Strongest Kid in the World

Címkék

Címkefelhő

Innen néztek ránk

free counters

Online

Ajánlott böngésző

Opera, the fastest and most secure web browser

Mikor/miért NE menj edzőterembe?

2011.01.27. 15:25 :: Fitness Blog

Megosztás

 

A dívány.hu-n jelent meg a fenti kérdést 10 pontban taglaló szösszenet.

Majd kommentálom, ha...

De addig is olvassátok el a 10 leghülyébb kifogást itt.

Vagy kommentáld Te.

 

 


Szólj hozzá!

Címkék: hülyeség kitekintő

Bringabutik - Kerékpár szaküzlet és szerviz

Zumba - táncos aerobic, latin feeling

2010.10.21. 16:45 :: Fitness Blog

Megosztás

 

 

Bővebb infók és órarend.

 

 


Szólj hozzá!

Címkék: zumba

SpinRacing

2010.09.04. 10:34 :: Fitness Blog

Megosztás

 

SpinRacing óra Klárival

 


 


Szólj hozzá!

Címkék: spinning klári spinracing

Túlélni a kánikulát

2010.07.22. 16:19 :: Fitness Blog

Megosztás

 

kép innen

A későn jött nyár bepótolja a hűvösebb napokat, örülünk is a melegnek - legalábbis egy bizonyos fokig - de mit tegyünk a városban, kánikula idején?

Hogyan készülünk fel, hogyan védekezzünk, hogy éljük túl a forró napokat?

Egy nagyon jó és megfontolandó cikk jelent meg ma a praxis blogon, érdemes elolvasnod. Ha nincs időd rá, a legfontosabb részletek:

Ha a párologtatás nem elegendő (például a nem megfelelő folyadékpótlás), a testhőmérséklet emelkedni kezd, és szervezetünk egyéb módon figyelmeztet. A szervezet meleg hatására bekövetkező működészavara a hipertermia. Ennek egyik megnyilvánulása a hőgutának illetve hőségcollapsusnak nevezett súlyos állapot. Ilyenkor a test a felesleges hőt nem tudja leadni és túlmelegszik, ami fejfájást, szapora szívműködést, nehézlégzést, esetleg izomgörcsöt okozhat és eszméletvesztéshez, súlyosabb esetben halálhoz is vezethet.

Hősokk vagy más néven hőkimerülés a nagy melegben végzett extrém fizikai teljesítmény, sport következménye lehet. Általános tünetei közé tartozik a fejfájás, kábultság, szédülés, hőemelkedés, időnként hányinger és hányás, ritkábban eszméletvesztés, láz. A napszúrást a fedetlen fejet tartósan érő napsugárzás váltja ki, amely helyi hőmérséklet-többletet okoz: az agy szó szerint felmelegszik. Tünetei: fejfájás, ödéma, szédülés, egyensúlyzavar, hányinger, fényérzékenység.

Nagyon kell ügyelnünk a folyadékbevitelre: egy felnőtt adagja alapesetben is 2-2,5 liter, de a hőségben ennél jóval többre van szükség. Az sem mindegy, mit iszunk: az alkohol és a koffeintartalmú italok fogyasztását jobb kerülni, mert ezek vízhajtó hatásukkal több kárt okoznak, mint amennyi hasznot.

Ha kánikula idején valakire heves fejfájás, szédülés, émelygés tör rá, vagy elveszti az eszméletét, a rosszullét hátterében sok esetben van valamilyen hőleadási zavar, napszúrás, hőguta, hősokk. Ilyenkor a beteget azonnal árnyékba, lehetőleg hűvös, szellős helyre kell vinni és lefektetni. A testhőmérséklet normalizálásával, a fejre, tarkóra, csuklóra tett hideg vizes borogatással, testének lemosásával kell kezdeni az ellátását. Ha képes nyelni, a folyadékot és az elvesztett energiát, sót is pótolni kell. Ha nincs eszméleténél, a légutakat kell biztosítani. Feltétlenül orvosi ellátásra van szükség! Vigyázzunk a gyerekekre, az idősekre és a betegekre!

Nem az extra hőség napjaiban kell megváltani a világot, nem ilyenkor kell a régóta halogatott nagytakarítást elkezdeni, félmaratoni futáshoz edzéstervet elkezdeni, fogyókúrázni, vagy bármi más, nagyobb fizikai igénybevétellel járó tevékenységet végezni! Akár hőgutát is kockáztat az, aki a hőségben intenzíven sportol vagy keményebb fizikai munkát végez. Szabadban sportolni legfeljebb hajnalban vagy kora este ajánlatos kánikula idején.

Forrás és teljes cikk a praxis blogon.

 

 

 


Szólj hozzá!

Címkék: kánikula hőguta napszúrás

Tekerj az ingyen ebédért! - Koppenhágában

2010.07.13. 11:39 :: Fitness Blog

Megosztás

 

Érdekes kezdeményezés Koppenhágában: a Crowne Plaza Copenhagen Towers ingyen ebédet ad annak, aki a hotel fitness-termében összeteker 10 Wh-nyi energiát.

(Ez az energia kb. arra elég, hogy 2-3 db kis fogyasztású LED-lámpát ellásson energiával - egy órán keresztül).

Magyarul is megjelent a cikk, de ott egy "kicsit" elírták az ebéd "árát": szerintük 10 kWh-nyi energiát kell "összetekerni" - ezt kb. 100, folyamatosan együtt tekerő ember tudná teljesíteni egy óra alatt... (100 Wh/fő teljesítménnyel számolva).

Az eredeti cikket itt találod.

Nálunk - egyelőre :) - nincs ingyen ebéd a tekerésért cserébe, de valószínűleg nem is enni, hanem fogyni jössz hozzánk.

Ne feledd, egy Spinning, vagy SpinRacing óra alatt akár 800-900 kCal-t is elégethetsz!

 

 

 


Szólj hozzá!

Címkék: spinning spinracing