Fitness Blog

Fitness - a kezdeti lépésektől az edzéstervig. Kezdőknek, újrakezdőknek, és a sportolás gondolatával - egyelőre - elméletben foglalkozóknak.

Legutolsó hozzászólások

  • zft: Nem semmi! Kb. 200 kg különbség van a két kép között. (2011.12.23. 19:04) Példakép - 186 kg fogyás
  • organikusviselet: Nem kötözködni szeretnék de kutatók azt mondják hogy HIIT azaz magas intenzitású rövid idő interva... (2011.10.06. 16:27) Hogyan NE égjünk be a zsírégetéssel?
  • organikusviselet: Nagyon jó cikk. Én minden reggelt köles joghurtal kezdek, de leht hogy tényleg jobb volna csak gyü... (2011.10.06. 16:14) Organikus táplálkozás
  • Pál a postoló: Egyetértek. 12 éve bringázok, versenyszerűen is űztem a dolgot. Mégis, amikor elmentem életem első... (2010.02.04. 10:18) Spinning 1
  • Kalokagathia: Tisztelt Astoria Fitness! Ezt a blogbejegyzést úgy, ahogy van, ki kellene törölni, vagy pedig a v... (2010.01.03. 12:07) A világ legerősebb gyereke - Strongest Kid in the World

Címkék

Címkefelhő

Innen néztek ránk

free counters

Online

Ajánlott böngésző

Opera, the fastest and most secure web browser

Tévhitek és hiedelmek 6.

2009.08.04. 10:06 :: Fitness Blog

Megosztás

 

4. számú tévhit:

"Ha alakformálás és szálkásítás a célunk,
akkor
használjunk minél kisebb súlyt nagy sorozatszámmal.
Pl.: 4-5 x 50-100 ismétlés"

részben IGAZ, részben HAMIS!

 

Alcím:

Szálkásítás vagy izomtömeg-növelés? 1.

 

Az elmúlt években rengetegszer kerültem szembe ezzel a problémával, amely megint csak egy edzéselméleti félreértésből fakad: ez az a bizonyos "kis súllyal sokszor", különben megvastagodnak a lábaim, karjaim, és úgy fogok kinézni mint egy testépítő

Biztosan tudjátok, mire gondolok. Lehet, hogy Te magad is így érveltél egy-egy gyakorlatnál. Sokszor kaptam ezt válaszul, mikor invitáltam az érdeklődőket spinning-edzésre, hogy ők ugyan nem jönnek, mert megvastagszik a kerékpározástól a combjuk. :)

Tehát: egyszer és mindenkorra megpróbálom összefoglalni a szálkás izomzat és az izomnövekedés edzéselméleti hátterét, a témához tartozó edzési lehetőségeket, és alapvetően tisztázni azt, hogy mitől is növekszik az izomrostok száma testben, és mitől nem.

Először is: emlékeztetnélek Benneteket az Izommustra sorozatunk első pár bejegyzésére, ahol kisebbfajta anatómiai gyorstalpalón vehettetek részt:

Valamennyi izom a "mindent vagy semmit elv" alapján húzódik össze.
Ez azt jelenti, hogy egy ingerre vagy maximálisan összehúzódik, vagy - ha az inger túl gyenge - egyáltalán nem reagál.

Képzeld el, hogy egy bizonyos súly mekkora inger lehet a vázizomatodnak, ha:

  • 15 percig tudod pihenés nélkül emelgetni, vagy pedig
  • 30-50, vagy még több ismétlést tudsz kivitelezni?

Jól gondolod: semekkora. Mint ahogyan a nevében is benne van: mindent vagy SEMMIT elv.

Annál nagyobb kiszúrást el sem tudok képzelni, mint amikor Ti, lányok ültök a combközelítő-távolító gépeken húsz percig, és a szálkásítás, alakformálás (ne adj' Isten még a fogyás) délibábját kergetve várjátok a csodát. Ez egy óriási tévedés. 

A szálkásítás, tehát a zsírmentes izomzat eléréséhez egy személyre szabott, cél-specifikus edzésinger kell, hogy a megfelelő hatást kiváltsa.

Ez minden esetben akkora súly kell, hogy legyen, hogy pl. egy 4 x 15-ös ismétlésnél legkésőbb a második sorozat végénél már igenis fájjon a munkavégzés.

A fájdalom érzete - ha nem megy túl egy bizonyos határon - óriási segítség az edzés-hatás kiváltásához.

DE! Kell egy bizonyos testtudat-önismeret, hogy meg tudd különböztetni edzés alatt a savasodást kísérő égető érzést (a szükséges izomlázat kiváltó) fájdalmat, a test segélykiáltásától, a sérüléstől, vagy a túledzéstől.

 

 

 

 


Szólj hozzá!

Címkék: tévhitek és hiedelmek

A bejegyzés trackback címe:

https://astoriafitness.blog.hu/api/trackback/id/tr561263640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása