Bringabutik - Kerékpár szaküzlet és szerviz

Fitness Blog

Fitness - a kezdeti lépésektől az edzéstervig. Kezdőknek, újrakezdőknek, és a sportolás gondolatával - egyelőre - elméletben foglalkozóknak.

Legutolsó hozzászólások

  • zft: Nem semmi! Kb. 200 kg különbség van a két kép között. (2011.12.23. 19:04) Példakép - 186 kg fogyás
  • organikusviselet: Nem kötözködni szeretnék de kutatók azt mondják hogy HIIT azaz magas intenzitású rövid idő interva... (2011.10.06. 16:27) Hogyan NE égjünk be a zsírégetéssel?
  • organikusviselet: Nagyon jó cikk. Én minden reggelt köles joghurtal kezdek, de leht hogy tényleg jobb volna csak gyü... (2011.10.06. 16:14) Organikus táplálkozás
  • Pál a postoló: Egyetértek. 12 éve bringázok, versenyszerűen is űztem a dolgot. Mégis, amikor elmentem életem első... (2010.02.04. 10:18) Spinning 1
  • Kalokagathia: Tisztelt Astoria Fitness! Ezt a blogbejegyzést úgy, ahogy van, ki kellene törölni, vagy pedig a v... (2010.01.03. 12:07) A világ legerősebb gyereke - Strongest Kid in the World

Címkék

Címkefelhő

Innen néztek ránk

free counters

Online

Ajánlott böngésző

Opera, the fastest and most secure web browser

Vitaminok, nyomelemek

2009.02.11. 14:58 :: Fitness Blog

Megosztás

 

 

Vitaminok

 

A vitamin (retinol):
Szükséges a növekedéshez, illetve a bőr, a fogazat és a csontozat épen tartásához. Fontos a szem számára a szürkülethez való alkalmazkodásban.
(csíráztatott magvak, vaj, vajkrémek, margarin, tej, tejföl, tejszín, túró, néhány sajtféleség, sárgarépa, petrezselyem zöldje, spenót, sárgadinnye és kajszibarack)

B1 vitamin (tiamin):
segíti az energiafelhasználást, emellett fontos a szem, a bőr és az idegrendszer épen tartásához.
(barnarizs, dió, élesztő, búzacsíra, burgonya, füge, spárga, hüvelyesek, fűfélék, petrezselyem, snidling, póréhagyma)

B2 vitamin (riboflavin):
segíti az energiafelhasználást, emellett fontos a szem, a bőr és az idegrendszer épen tartásához.
(csíráztatott magvak, diófélék, olajos magvak, hidegen sajtolt olajok)

B3 vitamin (Niacin):
segíti az energiafelhasználást, emellett fontos a szem, a bőr és az idegrendszer épen tartásához.
(burgonyapehely, gomba, napraforgómag, tökmag, búzakorpa, búza, árpa)

B5 vitamin (pantoténsav):
befolyásolja a haj színét és növekedését, segíti a szervezet energiafelhasználását.
(tejpor, gomba, hüvelyesek, brokkoli, mangold, teljes kiőrlésű búza)

B6 vitamin (piridoxin):
szükséges a növekedéshez, hormonok előállításához, illetve az idegrendszer működéséhez.
(sárgarépa, búzacsíra, élesztő)

Folát, folsav:
szükséges ayagcserefolyamatokhoz, vérképzéshez (fehér- és vörösvértestek képzéséhez), az emésztőrendszer és a száj nyálkahártyájának épségéhez.
(paraj, leveles zöldségek, gyümölcsök, élesztő)

B12 vitamin:
elengedhetetlen a vérképzéshez, fontos a növekedéshez és az idegműködéshez.
(csíráztatott magvak, tej, sajtok)

C vitamin (aszkorbinsav):
fontos az immunrendszer számára a fertőzésekkel szembeni ellenálláshoz, a sebgyógyuláshoz, regenerációhoz, és a növekedéshez is.
(Citrusfélék, csíráztatott magvak, csipkebogyó, feketeribiszke, brokkoli, karalábé, karfiol, fejes- és vöröskáposzta, petrezselyem zöldje, zöldpaprika, kelbimbó)

D vitamin (kalciferol):
szükséges a fogazat és a csontrendszer fejlődéséhez.
(gombák, margarin, vaj, habtejszín, sajt)

E vitamin (tokoferol):
antioxidáns hatású, a sejtstruktúra fenntartásához szükséges.
(csíráztatott magvak, diófélék, olajos magvak, hidegen sajtolt olajok)

H vitamin (biotin):
segíti az energiafelhasználást, befolyásolja a koleszterin anyagcserét.
(földimogyoró, mák, mogyoró, lencse, banán, fejes saláta, petrezselyem zöldje, sóska, zöldborsó, gomba, sajtok)

K vitamin (Fillokinon):
a vér alvadásának folyamatában nélkülözhetetlen.
(csíráztatott magvak, brokkoli, káposzta, fejes saláta, paraj, tejtermékek)

P vitamin:
(Citrusfélék, szőlő, sárgabarack, paprika, szeder, cseresznye)

U vitamin:
(Csalán, nyers káposzta, káposztalé)

 

 

Nyomelemek:

 

Szelén (Se)
Lilahagyma, spárga, búzacsíra, búzakorpa, paradicsom, brokkoli

Vas (Fe)
Nagycsalán, kamillagyökér, ánizs, gyümölcsök, erdei szamóca, mák, csalán, őszibarack, dió, bab, spárga, zabpehely

Kalcium (Ca)
Búza, szezámmag, csalán, káposzta, petrezselyem, narancs, mandarin, hagyma, mák, szójabab, amerikai mogyoró, dió, napraforgó, szárazbab

Magnézium (Mg)
Zab, csalán, füge, citrom, grapefruit, kukorica, mandula, dió, olajos magvak, alma, minden zöld növény

Nátrium (Na)
Árpa, cékla, sárgarépa, articsóka

Kálium (K)
Rozs, citrusfélék, paradicsom, vízi torma, menta, napraforgó, banán, burgonya

Cink (Zn)
Rozscsíra, búzakorpa, zabpehely, mandula, datolya, csalán

Réz (Cu)
Csalán, szárazbab, borsó, búza, szilva

Foszfor
teljes búza, rozsliszt, hüvelyesek, dió, mandula, mák, mogyoró, napraforgómag, sajtok, főként ömlesztett sajtok

Klór
konyhasó

Jód
algák, jódozott konyhasóban kálium-jodát formájában

Mangán
búzacsíra, búzakorpa, teljes kiőrlésű gabonák, mogyoró

Fluor
ivóvíz, tea

Króm
búzadara, lencse, zöldbab, sajtok

 

 

Bővebben a Wikipédia oldalán (magyarul)

 

 


Szólj hozzá!

Címkék: vitaminok nyomelemek

Bringabutik - Kerékpár szaküzlet és szerviz

A bejegyzés trackback címe:

https://astoriafitness.blog.hu/api/trackback/id/tr59936992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása