Fitness Blog

Fitness - a kezdeti lépésektől az edzéstervig. Kezdőknek, újrakezdőknek, és a sportolás gondolatával - egyelőre - elméletben foglalkozóknak.

Legutolsó hozzászólások

  • zft: Nem semmi! Kb. 200 kg különbség van a két kép között. (2011.12.23. 19:04) Példakép - 186 kg fogyás
  • organikusviselet: Nem kötözködni szeretnék de kutatók azt mondják hogy HIIT azaz magas intenzitású rövid idő interva... (2011.10.06. 16:27) Hogyan NE égjünk be a zsírégetéssel?
  • organikusviselet: Nagyon jó cikk. Én minden reggelt köles joghurtal kezdek, de leht hogy tényleg jobb volna csak gyü... (2011.10.06. 16:14) Organikus táplálkozás
  • Pál a postoló: Egyetértek. 12 éve bringázok, versenyszerűen is űztem a dolgot. Mégis, amikor elmentem életem első... (2010.02.04. 10:18) Spinning 1
  • Kalokagathia: Tisztelt Astoria Fitness! Ezt a blogbejegyzést úgy, ahogy van, ki kellene törölni, vagy pedig a v... (2010.01.03. 12:07) A világ legerősebb gyereke - Strongest Kid in the World

Címkék

Címkefelhő

Innen néztek ránk

free counters

Online

Ajánlott böngésző

Opera, the fastest and most secure web browser

A női test 1.

2009.08.06. 10:08 :: Fitness Blog

Megosztás

 

Az ezt megelőző cikkekben a tévhiteken, hiedelmeken és azok tisztázásán volt a hangsúly, most pedig remélhetőleg a női (majd pedig persze a férfi) test lesz a fókuszban, hogy elhessegethessünk pár téves információt, s lehetőség szerint helyre rakjuk a dolgokat.

Kíváncsi lennék, ahogy majd olvassátok ezt a bejegyzést, s megáll majd egy pillanatra a szemetek a címen: "A női test", vajon kinek, milyen alkat körvonalazódik ki rögtön a tudatában, mire asszociál? Kit, milyen érzés kerít a hatalmába? Aki nincs megelégedve magával, vajon mire gondol legelőször? Arra, akire hasonlítani akar, vagy saját magára, és picit szorongani kezd, hogy itt, vagy ott redők sorakoznak a ruha alatt?

És a fiúk vajon kire gondolnak rögtön? Egy elérhetetlennek tűnő sztár alkatára, vagy szerelmükre? Érdekes lehet, hogy kinek mit jelent ez a fogalom: a női test.

Próbáljuk meg megfogalmazni, mitől is lesz egy test kifejezetten női, (a nemi szervektől eltekintve, hiszen ezt az alapvető különbségeket már az oviban felfedezzük :))

Kezdjük a testzsír-százaléknál. Ez úgyis mindig kényes téma. A női test zsírszázaléka alapvetően 10%-kal magasabb, mint a férfiaké. Ez a plusz 10% adja meg a nemi jelleget: a melleket felépítő zsírszövetek, a combokon és a csípőn lerakódó zsírpárnák teszik oly kívánatossá és nőiessé anatómiai testünket.

Bár sokan felhördülnek, hiszen kishitűségből egyáltalán nem találják ezt a pluszt kívánatosnak, de fontos tudni, hogy a zsír szabályozza a normális havi ciklust is, a menstruációt. Ezáltal ez a kis plusz elengedhetetlen az egészséges testműködés, és hormonszabályozás szempontjából.

A menstruáció 28 napos ciklusokban tagolható (normális esetben); hasonló a Hold ciklusához.

A Holdciklus az apály-dagály váltakozását befolyásolja a makrokozmoszban. A menstruációs ciklus alatt nincs ez másként a mikrokozmoszban sem, az emberi testben.

Ebben az időszakban megnő a test víztartalma, ezáltal nehezebbnek, puffadtabbnak érezheti magát az ember, a hormonszint váltakozása erőteljesen befolyásolja az érzelmi és hangulati állapotot is. Nem beszélve a pszichoszomatikus tényezőkről, hogy ki mennyire éli meg szorongásoktól, elfojtásoktól mentesen a nőiességét, annál kevésbé tarthat PMS (pre-menstruációs szindróma) tüneteitől.

 

PMS általános tünetei:

  • depresszió
  • érdektelenség, vagy túlzott empátia (sírás)
  • érzelmi hullámzás
  • hisztéria, idegesség
  • meg nem értettség érzése
  • fáradtság, levertség
  • fejfájás, migrén
  • has puffadása
  • ödéma (vizesedés lábakon, karon, hason)
  • hőhullámok vagy reszketés
  • hasi görcsök

 

Emellett bármilyen más személyes tényező is bővítheti a repertoárt (ha nem lenne elég...).


Általánosan elmondható, hogy akár a menstruáció előtti időszakban, vagy közben is áldásos hatása lehet egy laza, közepes intenzitású kardió-edzésnek, hiszen a könnyed mozgás felfrissít, csökkenti a görcsöket. A kisebb mértékű izzadás csökkenti a vizesedést, illetve a kardió-mozgás hatására felszabaduló endorfin hormonok hatásosan ellensúlyozzák a depresszív tüneteket. Tehát némi aktivitással csökkenthetők a nehéz napok terhei is.


TESTZSÍRSZÁZALÉK

A testzsírszázalék-érték megmutatja, hogy a testtömeg hány százalékát adja a zsír. Még a legszikárabb sportoló is rendelkezik egy élettanilag minimális zsírmennyiséggel (5-9 %). Különösen a hason lerakódott túlzott mennyiségű zsír egészségkárosító hatású.

 

 

 


Szólj hozzá!

Címkék: a női test

Bringabutik - Kerékpár szaküzlet és szerviz

A bejegyzés trackback címe:

https://astoriafitness.blog.hu/api/trackback/id/tr341263897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása